Pozornica

Zlatna pahuljica kanadskom filmu Industrijski pejzaži

Zlatna pahuljica kanadskom filmu Industrijski pejzaži
Nevena Vržina - 08.03.2010 21:27

SARAJEVO - Kanadski film "Industrijski pejzaži" autorke Dženifer Bejčvol jednoglasnom odlukom žirija 3. međunarodnog festivala ekološkog filma "Eko Oko", završenog u nedjelju, osvojio je prvu nagradu u konkurenciji 17 prikazanih filmova.

U obrazloženju žirija navodi se da se ovaj film nametnuo svojom estetikom i snagom poruke, pejzažima, totalima zagađenja, čime je potvrdio pitanje u motu Festivala: "Šta sad?"

Film "Industrijski pejzaži", koji je na Filmskom festivalu u Torontu proglašen najboljim kanadskim dokumentarnim filmom, slijedi fotografa Edvarda Burtinskija kroz Kinu dok snima dokaze i efekte masivne industrijske revolucije. Sekvencama koje zaustavljaju dah, kao što je beskrajna tvornica, čime se ostvaruje posredan uticaj na planetu, svjedoči o centrima industrijskog razvoja i zatrpavanju zemlje njenim otpadom.

Većinom glasova žirija "Srebrnu pahuljicu" osvojio je film "Pjesnik losos" španske rediteljke Sabrine Gitar, dok je, takođe većinom glasova, "Bronzanu pahuljicu" dobio bh. autor Nisvet Hrustić za film "Pogrešan krug".

"'Pjesnik losos' je poetski, neobičan film o neobičnom čovjeku, slikaru i pjesniku, o čovjeku koji ustanovljava religiju posvećenu ribi lososu kojoj prijeti istrebljenje", naveo je žiri.

Žiri u sastavu Slaviša Mašić, profesor Vladimir Beus, pomoćnik ministra u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH Mehmed Cero, autor niza nagrađivanih filmova o ekologiji Dino Kasalo i inovator Nedžad Begović izrazio je zadovoljstvo kvalitetom prikazanih filmova.

Direktor festivala Ibrahim Spahić zahvalio je Upravnom odboru, direkciji i žiriju na vrhunski organizovanom i realizovanom festivalu, čime su stečeni uslovi da sljedeći, 4. međunarodni festival "Eko Oko" u martu 2011. predstavi još kvalitetnije filmove i okupi još više publike.

Posebnu zahvalnost Spahić je izrazio generalnom pokrovitelju festivala - Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, te Ambasadi SAD, koja je omogućila projekciju najnovijih američkih ekoloških filmova u specijalnom programu.

Posljednjeg dana festivala prikazana su tri filma u takmičarskoj konkurenciji: "Čuvari zemlje", "Pogrešan krug" i "Bašta lotosa", te ostvarenje Ratka Orozovića "Biseri Drine, sjaj koji blijedi" u posebnom programu.

Potonji film dobio je specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Moskvi za izrazite umjetničke kvalitete i profesionalnost za tretiranje ekoloških tema.

Na festivalu u Moskvi prikazano je 260 filmova iz preko 50 zemalja svijeta.

Film, koji je nastajao četiri godine, govori o bh. riječnoj ljepotici, jedinoj rijeci koja nema izvora, spaja tri zemlje, ali i o zagađenjima kojima je izložena.

"Od Drine živi veliki broj ljudi, ali isti ti ljudi je i zagađuju i bacaju u nju sve, od najlonskih kesa do starih frižidera, pa čak u nju 'zaluta' i poneki automobil. Drina sve to u sebe guta i ako ikada progovori, biće to čudan govor", kazao je Orozović.

U okviru festivala "Eko Oko" ukupno je prikazan 21 film, od kojih je 17 iz devet zemalja svijeta bilo u konkurenciji za nagradu.

Festival ima za cilj da podstakne drugačiju organizaciju života, te da prenese poruku da pojedinac može mnogo doprinijeti u zaštiti svoje okoline.

Uspavana savjest

Film bh. autora Nisveta Hrustića, koji je osvojio treće mjesto na festivalu "Eko Oko", bavi se pitanjima stanja smetljišta, rijeka, livada i šuma u BiH, ali i time šta o svemu kažu naučnici i obični ljudi.

"'Pogrešnim krugom" pokušava se skrenuti pažnja javnosti na drsko uništavanje prirode u našoj zemlji, uz nadu da će se probuditi uspavana savjest svih koji vjeruju da s njima svijet završava", naveo je Hrustić.

Žiri festivala svoju odluku obrazložio je riječima: "Hrustić gotovo samostalno, finansirajući filmove u krugu svoje porodice i prijatelja, postiže kvalitetne igrano-dokumentarne video-radove sa ekološkim porukama, što je za svaku pohvalu, a ovoga puta i za nagradu."

 •  0
 •  0
 •  0
 • 0

Ostali naslovi

 • Trijumf Zle žene

  Vesna Duka - 29.07.2011 18:24
  Trijumf Zle žene

  Amatersko pozorište iz Kule, koje je na ovogodišnjem, 54. Festivalu festivala u Trebinju, odigralo predstavu "Zla žena", rađenu po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Dragana Ostojića, osvojilo je najviše "Zlatnih maski" trebinjskog festivala.

 • Zla žena najbolja

  Srna - 29.07.2011 12:25
  Zla žena najbolja

  TREBINJE - Predstava "Zla žena" u izvođenju amaterskog pozorišta iz Kule, rađena po tekstu Jovana Sterije Popovića, pobjednik je ovogodišnje šestodnevne manifestacije "Festival festivala" održane u Trebinju.

 • Nubijski bubnjevi iz Egipta oduševili bijeljinsku publiku (Foto)

  Srna - 25.07.2011 08:18
  Nubijski bubnjevi iz Egipta oduševili bijeljinsku publiku (Foto)

  BIJELjINA - U Bijeljini je održan koncert etno grupe "Nubijski bubnjevi" iz Egipta koja je tradicionalnim pjesmama i instrumentima oduševila bijeljinsku publiku.

 • Predrag Bjelošević, direktor Dječijeg pozorišta RS: Mjuzikl kao novi izazov

  Nevena Vržina - 22.07.2011 16:46
  Predrag Bjelošević, direktor Dječijeg pozorišta RS: Mjuzikl kao novi izazov

  Jedna od pozorišnih kuća čija su vrata uvijek rado otvorena za mališane, ali i njihove mame i tate, i koja je imala više nego uspješnu proteklu 2010/2011. pozorišnu sezonu, neumorno radi i u ljetnim mjesecima kako bi za svoje najmlađe posjetioce pripremila nove pozorišne poslastice.

 • Monodramom počinje Festival festivala

  Srna - 20.07.2011 08:37
  Monodramom počinje Festival festivala

  TREBINJE - Monodramom Dragomira Čumića "Beara hvata visoku loptu" u Trebinju će u petak, 22. jula, biti otvoren 54. Festival festivala, tradicionalna smotra amaterskih pozorišta, koja će okupiti brojne kulturne poslenike iz Srbije, Crne Gore i BiH.

 • Muzej u koferu: Putujuća izložba za slijepu djecu

  Mirsada Lingo - 17.07.2011 18:33
  Muzej u koferu: Putujuća izložba za slijepu djecu

  Projekat "Muzej u koferu", koji priređuju kustosi u Zemaljskom muzeju BiH Samir Avdić i Ernest Šljivo, omogućit će djeci koja imaju problema s vidom da steknu saznanja o muzejskom blagu.

 • Šansa za smijeh do suza

  Aida Tipura - 15.07.2011 17:24
  Šansa za smijeh do suza

  BANJALUKA - Suzana Petričević, glumica beogradskog Narodnog pozorišta, u četvrtak naveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS (NP RS) pred banjalučkom publikom izvela je monodramu "Poslednja šansa", rađenu po tekstu Mirjane Bobić-Mojsilović.

 • Preminuo Aleksandar Sibinović

  Agencije - 13.07.2011 21:32
  Preminuo Aleksandar Sibinović

  BANJALUKA - Aleksandar Saša Sibinović, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske, umro je danas u Banjaluci, u 76. godini života.

 • Tri države u Prokletoj avliji

  Nevena Vržina, Edin Skokić - 13.07.2011 19:16
  Tri države u Prokletoj avliji

  BANJALUKA - Na predstavi "Prokleta avlija", zajedničkom projektu posvećenom obilježavanju pola vijeka od dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću, radiće teatri iz Srbije, Hrvatske i BiH.

 • Narodno pozorište Mostar ponovo pred zatvaranjem

  Mirsada Lingo - 13.07.2011 18:27
  Narodno pozorište Mostar ponovo pred zatvaranjem

  MOSTAR - Narodno pozorište Mostar ponovo bi moglo "staviti ključ u bravu" jer nema novca da plati režije, radnici ne primaju zarađene plaće, a teško da će u predstojećoj sezoni moći producirati i nove predstave, kaže nam Šerif Aljić, direktor tog teatra.

 • Veče satire sa Milenkom Pavlovom: Drug Tito na Kastelu

  Dario Stanković - 12.07.2011 17:25
  Veče satire sa Milenkom Pavlovom: Drug Tito na Kastelu

  Poznati beogradski glumac Milenko Pavlov nastupio je u ponedjeljak naveče na banjalučkoj tvđavi Kastel, predstavivši se ljubiteljima teatra predstavom pod nazivom "Ah, kako sam pametan".

 • Performans posvećen Srebrenici

  Mirsada Lingo - 11.07.2011 17:24
  Performans posvećen Srebrenici

  Performans bh. glumice Zane Marjanović "8.372", posvećen stradanjima Bošnjaka u Srebrenici, izveden je u nedjelju naveče na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

 • Mirna Medaković, hrvatska pozorišna i TV glumica :Strah me glupih ljudi

  Sandra Vukić - 09.07.2011 10:38
  Mirna Medaković, hrvatska pozorišna i TV glumica :Strah me glupih ljudi

  U sedam godina glumačkog djelovanja, 26-godišnja Mirna Medaković radila je na filmu, televiziji, u pozorištu, a snimala je i radio-drame.

 • Čekajući Marčela uspjeh za cijeli grad

  Agencije - 07.07.2011 15:06
  Čekajući Marčela uspjeh za cijeli grad

  TREBINJE - Predstava "Čekajući Marčela" u koprodukciji Kulturne scene "Male stvari" iz Trebinja, koja je na ovogodišnjem festivalu pozorišta Teatra Fedra u Bugojnu proglašena najboljom, predstavlja podsticaj za dalji rad i napredak, kao i uspjeh za cijelo Trebinje, rekao je danas novinarima u Trebinju Željko Milošević, umjetnički direktor kulturne scene "Male stvari".

 • Fudbalske priče od septembra u Zenici

  Mirsada Lingo - 29.06.2011 17:26
  Fudbalske priče od septembra u Zenici

  Teatarska kuća "East West cetar" priprema novu predstavu, a riječ je o komadu "Fudbalske priče/Ruže za Anu Terezu" u režiji Harisa Pašovića, čija premijera treba da bude 23. septembra na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Ostale vijesti iz rubrike »

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Nezavisne novine

Naše vijesti na twitteru

srpskazauvijek profile

srpskazauvijek Dodik: "Kada SDP prihvati Dejton biće formirana vlast u BiH." http://t.co/6ReycTx yesterday · reply · retweet · favorite

sandrazec profile

sandrazec RT @NezavisneBL Otvorena izložba slika Milana Konjovića http://t.co/cYJuQ0K yesterday · reply · retweet · favorite

Nedjo_Vukanovic profile

Nedjo_Vukanovic RT @deejayiwan: \\\"KFOR pomaže nezavisnost Kosova\\\": Ministar Goran Bogdanović kaže da KFOR pomaže stvaranje nezavisne države... http://bit.ly/n7Fcfn yesterday · reply · retweet · favorite

mojars profile

mojars Moja portal: Kfor pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo http://bit.ly/oTK14t #mojars 22 hours ago · reply · retweet · favorite

arnoldhasi profile

arnoldhasi Ilić pomoćnik ministra, Ljubojević direktor Šuma RS - BiH - Nezavisne novine http://t.co/txilHd0 16 hours ago · reply · retweet · favorite